Помага или разболява общуването? – Част първа

Част първа – отрицателното общуване

Всеки от нас е провеждал или участвал в безполезни разговори. Загубено време, за което понякога дори не съжаляваме, по навик… Включваме телевизора – същото. Безполезни разговори с некомпетентни хора… Показват се лоши навици: човек, който пие и пуши, който тича след жените и обича да играе в казино и пр., и пр. Подобни хора не могат да дават правилни съвети. Новините, в повече от случаите, не са положителни и носят само отрицателно възприятие за света, което увеличава броя на болните и лудите…

Интернет и компютърни игри – също. Всичко ново се обожествява и се счита за неоспорим източник на вярна информация, която е пълна заблуда.

Безполезните спорове се пораждат от завист или гордост, неприязън или привързаност към чувствените удоволствия. И всичко, което човек постига в такива спорове, е загуба на енергия и превъзбуда. Самият спор причинява грубост и нервност, което води до заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Черният дроб е първият, който реагира на гнева.

Търсенето на логика, грешки и заблуди втвърдява сърцето. И дребното изразяване на омраза води до появата на брадавици.

Постоянните спорове в семейството водят до бронхит. Просто спрете да се карате и семейството ще бъде здраво. За да направите това, трябва да се научите да отстъпвате с уважение. Което не е толкова лесно, без да имате силно желание за промяна.

Постоянното упорство и нежелание да слушате родителите си води до затлъстяване (обикновено в горната част на бедрата).

Страстта“ да обсъждаме другите или им даваме оценка възниква от желанието за самоутвърждаване и е проява на завист. Не е нужно да говорим за другите, а да си направим подходящо заключение, ако можем.

Клюките са най-разрушителният и болезнен вид взаимоотношения, особено за жените. Всъщност, ако една жена престане да клюкарства, това я освобождава от много заболявания.

Някои дори смятат, че е особено опасно да се обсъжда поведението на политиците, призраците и жените.

Отрицателното отношение към хората поддържа човек в постоянно напрежение, което влияе отрицателно върху неговия имунитет и хормонални функции.

Липсата на приятели води до затвореност и недоброжелателност, което води до бъбречни заболявания и ишиас. Лицемерието води само до ишиас.

Постоянното желание за убеждаване води до респираторни заболявания (кашлица), а желанието за победа води до сърдечно-съдови заболявания.

Заяждането с другите и постоянното негативно отношение към тях може да се получи алергия. Желанието да се направи от мухата слон води до уртикария.

Лъжата е друга форма на отрицателно общуване между хората. В този свят има толкова много неща, които се произнасят и пишат, и ако това не ни води към Бога, тогава всичко е просто измама. Това е самоубийство. Това, което ни държи далеч от Бога, се нарича лъжа.

Този свят е пълен с измама. Във всеки човек има недостатъци, един от които е склонността към измама. Някой може да ни бъде много скъп, но ако той не ни вдъхновява да следваме Божиите напътствия, тогава той ни мами. Но, ако освен тези лоши качества, има едно добро, човек може да се освободи от всички окови. Има толкова много болести, но има едно лекарство. Толкова много проблеми, а едно решение.

Негодувание и желание за отмъщение също имат своите последици. Последният етап на завистта обикновено възниква от желанието да бъдеш център на всяка комуникация, което води до артрит. От такова умонастроение се появяват абсцеси. Човек става отровен и язвителен и самият той страда от собствената си отрова и язви. Упоритото нежелание да простиш пък води до глаукома. Проклятията водят до жлъчно-каменна болест, а не до този, когото проклинате. Мислите за отмъщение дори се обръщат против теб…

Затова, нека се замислим над собствените си мисли и думи, над нашите разговори. Защото така ще помогнем на себе си да сме здрави и щастливи. А няма да вредим и на другите.