Водата и нашето тяло

(откъси от книгата на Ферейдун Батмангхелидж „Вашето тяло иска вода“)

Хроничната липса на вода в човешкото тяло води до много разстройства и заболявания. Научете се да разберете кога тялото ви се нуждае от питейна вода (заедно със съдържащите се в нея вещества) и не се опитвайте да „лекувате“ жаждата с лекарства.

В резултат на продължителни клинични и научни изследвания, авторът заключава, че човешкото тяло изпраща много различни сигнали за жажда. Много симптоми и признаци на дехидратация все още се третират като класически заболявания.

Д-р Батмангхелидж сериозно изследва феномена на болката и водния метаболизъм в организма. В изследванията си, публикувани в научни издания, той нарича болката „сигурен, но пренебрегван признак на недостиг на вода в организма“.

Лекарят намира лек за язва. Всичко започнало през нощта, когато на пациент, страдащ от непоносима болка, лекарят предписал 500 кубически сантиметра вода. Болката отшумяла и после изчезнала. Лекарят бил толкова поразен, че предписал две чаши вода шест пъти на ден и в резултат на това постигнал пълно излекуване на язвата.

Когато д-р Батманхелидж мисли за чаша вода, не се замисля дали е наполовина пълна или празна. Основното нещо за него е, че чашата е пълна с лечебна течност, която дава живот. Нашите заболявания и болести се разтварят във водата. За него това е вълна от ново бъдеще.

„Вашето тяло иска вода“ е книга за здравето, написана от лекар, който комбинира холистични и медицински факти относно лечебните свойства на водата. Авторът знае какво говори.

И самата книга, и издателството ни съобщават новината, която може фундаментално да промени живота ни. Д-р Батмангелидж наистина има какво да каже.

Болки в стомаха, мигрена, алергии, астма и дори артрит — всичко това може да служи като сигнали за дехидратация, която лесно се лекува с няколко чаши обикновена вода. Но според д-р Батмангелидж, пиенето само когато сте жадни не е достатъчно. Книгата му, която породи много разгорещени спорове, миналата година се разпространи в Съединените щати в десетки хиляди копия.